MotoBi racers

2Takt – racers

De beste reclame die je voor je motorfiets kunt krijgen is één of meer belangrijke overwinningen in een wedstrijd. Ook Giuseppe met zijn zoons beseften dat en prepareerden een Ardizio Sport Speciale en schreven in voor een aantal wedstrijden. Helaas 1 x een derde plaats en verder kwamen ze niet. Het roer werd omgegooid; in 1955 werden flink wat 250 cc Spring Lasting Gran Sport Speciales ingezet bij de Milano-Taranto race, een hoog aangeschreven langduur-rally in Italië. De eerste 5 plaatsen werden veroverd door de Motobi’s. De snelste Motobi deed er 12 uur, 54 min. en 36 seconden over. Daarna volgden meerdere successen in speciale klassen als: standaard klasse, klasse met 1 carburateur, maar ook met 2 carburateurs, formule 2 en 3 en zelfs een wereld record zijspanrijden. In 1956 werd het nieuwe 4-takt model op de markt gebracht; de fabriek liet de 2-takt nog racen, maar stortte zich volledig op dit nieuwe produkt om deze race -rijp te maken.


1957 Catria Sport

Een jaar nadat de Catria op de markt kwam werd de “Catria Sport “geïntroduceerd. Uiterlijk natuurlijk de sportieve trekjes zoals clip-ons, smalle spatborden, achter-frame versteviging, grotere remmen en carburateur. Motorisch een verandering waar tegenwoordig vele imitaties van gemaakt worden, n.l. de ontsteking op de nokkenas achter een dekseltje in het rechter carterdeksel. Nu de contactpuntjes op de nokkenas zitten maken ze maar de helft van toeren en gaan minder snel zweven. De voorontsteking is met de hand te bedienen d.m.v. een handeltje op het stuur. Verder is intern de secondaire as van de versnellingsbak nu naaldgelagerd (standaard glijlager) en de compressie verhoogd door een hoge sportzuiger (1 : 8). Voor de allereerste Catria Sports gaf de fabriek een vermogen op van 11 pk en een top van 120 km/h. Ernst Leverkussen testte de Sport in 1957 zeer uitvoerig op de Nürbergring en volgens hem moest er minimaal 14 pk inzitten.


Catria sport-blok

Er waren vele soorten races in de zeer geliefde 175 cc klasse. Uitgaand van dit blok kon men in elke catagorie rijden die men wilde, bijvoorbeeld:
 
Standaard klasse: 
Gewone productie motoren als de Catria Sport


DS formule 3 klasse: 

De DS is een serie-motorfiets, die ook op de straat moet kunnen rijden en dus koplamp, achterlicht, claxon en kickstarter heeft en als beperking geldt een carburateur van max. 22.5 mm. Verder mag je aan deze motorfiets motorisch alles uithalen wat er uit te halen valt. Prampolini, de ontwerper, had hier voor een hogere zuiger met een compressie van 1 : 9 met een 18mm pistonpen in naaldlagers ontworpen. Omdat de schuine vertanding dwarskrachten op het carter zetten, plaatste hij ook een primaire rechtvertande overbrenging van krukas naar koppeling en nokkenas in. De cilinderkop kreeg bredere, 
zwaardere klepveren om de grote lichthoogte van de race-nokkenas aan te kunnen. Verder kwam in het achterwiel grote rubberen dempers bij het achterkettingwiel om schokken op te vangen en trillingen tegen te gaan. Al deze dingen vinden we jaren later standaard in de gewone straatmachines. 
De Catria F3 op deze afbeelding komt uit het MOTOBI propaganda blad van juni 1958.


DS formule 2 klasse:

Net als in de formule 3 klasse dezelfde eisen. Hierbij geldt voor beiden dat ze geen stroomlijn mogen hebben. Voor de formule 2 klasse moest er dus ook een fabrieks-serie gemaakt worden en als belemmering geldt hier een carburateur diameter van maximaal 25 mm. Voor beide DS klassen maakte Prampolini in 1958 deze straat-racers zo licht mogelijk. Het achterframe werd verwijderd en daarvoor kwam in de plaats een stel 25 mm dikke pijpen buitenom, om het scharnierpunt van de achtervork zover mogelijk naar buiten te brengen.


1959 Catria Supersport Fuori serie

“Instap” model is de Supersport, ten opzichte van de Sport heeft hij standaard een race-zitje, een zwaardere en beter dempende voorvork, een race-tank (vulopening links en in het midden een zacht kinsteuntje), kortere en smallere spatborden en verder hetzelfde frame met de verstevigingspijp achter de gereedschapskastjes. Motorisch was er binnenin driftig gesleuteld: de weer hogere Mondial zuiger zorgt nu voor een compressie van 9.6 : 1. De zuiger bij de Supersport heeft ook de 18 mm piston-pen en de cilinderkop is gewelfd en heeft standaard de zwaardere klepveren (Sport 16 mm en smallere veren). De versnellingsbak kreeg nu een andere overbrenging, waarbij de 1e versnelling hoger kwam te liggen en mooier op de andere aansloot (close-ratio bak). Bijzonderheid bij deze laatste motortechnische verbeteringen is dat al deze “snelle” onderdelen ook in een gewone Catria pasten! Dat maakte de Motobi’s zeer populair in Italië! Terug naar de Supersport; deze levert inmiddels ruim 16 pk (de DS formule 3 en 2 kwamen aanmerkelijk hoger uit). Topsnelheden van 160 km/h op een 95 kg lichte 175 cc “straat” motorfiets en dat in 1959 !


1959 Pierrot Vervroegen : Kampioen van België

Vervroegen was meerdere malen kampioen van België. In 1959 werd hij Nationaal kampioen op een naar 207 cc vergrote MOTOBI Catria Sport in de 250 cc klasse. Hij liet de 250 cc Aermacchi’s en Ducati’s ver achter zich. Op de foto’s de gerestaureerde originele racer, die nu in het bezit is van een Brusselaar