Nieuw

Benelli Tornado Tre Design

Hoe is het design van de Benelli Tornado 900 tre ontstaan

Het idee om een Superbike te bouwen was er vanaf het begin bij andrea Merloni. Hiervoor had Andrea Merloni Adrian Morton aangetrokken. Hij had al op diverse plaatsen gewerkt als designer en nu werd hij hoofddesigner voor Benelli. De eerste en de laatste ontwerpen komen van zijn hand. Maar om van ontwerp tot een productie rijp prototype te komen is weer iets anders. Hier werd de Engelse firma AKA-design bij betrokken. Dit is een firma die zich bezig houd met het design van een tekening om te zetten in een realistisch model. Ze doen dit niet alleen voor de motorindustrie maar voor allerlei branches o.a. voor de autoindustrie. Een van hun blikvangers op het gebied van motorfietsen was in 2000 prototype van de Ducati 1000 MHE Evolutione. 

Maar hoe gaat AKA nu te werk ? 

Aller eerst hebben ze een ontwerp sketch die van de hand van de chef designer van Benelli komt, Adrian Morton. Hier geeft hij de hoofdlijnen aan van zijn idee, dit is dan heel knap getekend maar dit wil nog niet zeggen of dit allemaal haalbaar en technisch uitvoerbaar is. Maar in deze tijd van computers, werkt AKA ook met de modernste programma’s op dit gebied. Van de eerste sketch wordt op de computer een 3D tekening gemaakt aan de hand van de hoofdlijnen van de sketch. daarna wordt deze 3D sketch op verder detail uitgewerkt en verfijnt. Als de tekeningen klaar zijn wordt in de werkplaats van AKA met de modernste CNC technieken een model gemaakt van klei. En zoals op de foto te zien is hier nog heel veel wat met de hand gebeurd, zeker de fijne dingetjes ofwel de final touch.

Als beide partijen het eens zijn met het eind design kan men langzaam aan naar een rijdbaar proefmodel werken. Ter gelijke tijd hebben ze bij Benelli gewerkt aan een Show model zoals die werd gepresenteerd voor het publiek in Milaan in 2000. Na al deze stappen was het nu de beurt aan Benelli om dit ontwerp om te zetten in een serie productie motorfiets, dit zou echter nog 2 jaar duren voordat de Tornado 900 L.E. werd uitgeleverd eind 2002.